Leekens laat Rode Duivels in de steek

Opschudding in de voetbalwereld. Georges Leekens verlaat de Rode Duivels en kiest voor een nieuw project bij Club Brugge. Hij volgt Christoph Daum op, die vorige week zijn afscheid aankondigde. Leekens tekende een contract voor drie seizoenen in het Jan Breydelstadion. In een persconferentie vertelde hij dat zijn werk bij de Rode Duivels voor negentig procent af was. Toch wordt deze beslissing hem niet in dank afgenomen door de Voetbalbond. Al kan je met Leekens niet helemaal van een verrassing spreken: een overzicht van zijn opvallende trainerscarrière.

Titel met Club Brugge

Leekens begon zijn trainerscarrière bij Cercle Brugge, waar hij in 1985 de beker won. Na doortochten bij Anderlecht en Kortrijk, ging hij in 1989 bij Club Brugge aan de slag, waar hij als speler had geschitterd. Leekens won er de landstitel in 1990 en de beker in 1991.

Promotie met Moeskroen

Na Club Brugge werkte Leekens achtereenvolgens voor KV Mechelen, het Turkse Trabzonspor, opnieuw Cercle Brugge en Charleroi. Daarna koos hij voor een avontuur in tweede klasse met Moeskroen. Hij slaagde erin de promotie af te dwingen met het team. Moeskroen was het volgende seizoen de verrassing in eerste klasse, met onder andere de ontbolstering van de Mpenza-broertjes.

Barragewedstrijden

De voetbalbond plukte Leekens weg bij Moeskroen voor wat een onmogelijke opdracht leek. Maar tegen alle verwachtingen in plaatste België zich toch voor het WK 1998 dankzij de barragewedstrijden tegen Ierland.

Tegenvallend WK

Op het WK presteerden de Belgen ondermaats. Na drie gelijke spelen tegen Nederland, Mexico en Zuid-Korea moest België het tornooi na de eerste ronde verlaten. Op het WK kreeg Leekens ook een conflict met Enzo Scifo. Toen de resultaten in de voorbereidingen van Euro 2000 ook nog eens tegenvielen, werd Leekens de laan uit gestuurd.

Buitenlandse avonturen

Leekens is ook niet vies van een buitenlands avontuur. Met Roda JC haalde hij de achtste finales in de Uefacup, maar in de Nederlandse competitie vielen de resultaten tegen. Leekens was ook een half jaar aan de slag als bondscoach van Algerije en drie maanden bij het Arabische Al Hilal.

Succes met Gent

Bij AA Gent kende Leekens wel nog succes. Leekens haalde er tussen 2004 en 2007 twee vierde plaatsen en een zesde plaats. Onder zijn bewind brak Mbark Boussoufa helemaal door.

Kortrijk in Play-Off I

In het seizoen 2009-2010 was Leekens aan de slag bij Kortrijk. Met zijn stevige discipline en kordate omgang met spelers boekte hij ook daar resultaat. Kortrijk slaagde er zelfs in zich te plaatsen voor Play-Off I en dat met een team zonder echte sterren.

Oude liefde Lokeren

Voor zijn overstap naar de Rode Duivels leek Leekens op weg naar Lokeren, waar hij in het verleden al twee keer aan de slag was. Maar het onverwacht opstappen van Dick Advocaat als bondscoach stak daar een stokje voor. Leekens verbaasde iedereen bij Lokeren, inclusief voorzitter Lambrecht, door voltijds voor een job bij de Rode Duivels te kiezen.

Positieve vibe bij de Rode Duivels

Leekens moest de Rode Duivels proberen te kwalificeren voor het EK in Polen en Oekraïne. Maar ondanks een talentvolle groep slaagde hij daar niet in. De Belgen lieten thuis kostbare punten liggen tegen rechtstreekse concurrenten Oostenrijk en Turkije. Wel zorgde hij voor een nieuw optimisme rond het team en maakte hij het publiek terug warm voor de Rode Duivels. Het contract van Leekens werd verlengd tot het WK 2014 in Brazilië. Maar daar komt nu abrupt een einde aan.